

Implementing the Strategic Action Programme for the South China Sea and Gulf of Thailand (SCS SAP Project)

First Meeting of the Regional Scientific and Technical Committee

Bangkok, Thailand, 17-19 October 2022

PROVISIONAL ANNOTATED AGENDA



PROVISIONAL ANNOTATED AGENDA

Monday, 17 October 2022, 09.00 – 17.15

08.30-09.00	Registration of participants
	1. Opening of the meeting
09.00-09.10 10 min	1.1 Welcome address by the Project Manager (or UNEP Task Manager) The Secretariat will invite the SCS SAP Project Manager (or UNEP Task Manager) to open the meeting and deliver the welcome address.
09.10-09.20 10 min	1.2 Welcome remark by the Secretary General of the Southeast Asian Fisheries Development CenterThe Secretariat will invite the Secretary General of SEAFDEC to deliver the welcome remark as the executing agency for regional activities.
09.20-09.30 10 min	1.3 Welcome remark by the Representative of the Thailand Government The Secretariat will invite the Representative of the Thailand Government to deliver the welcome remark as the host country of the meeting.
09.30-09.45 15 min	1.4 Introduction of members The Secretariat will be invited to introduce the members of the Regional Scientific and Technical Committee and other participants.
	2. Organization of the meeting
09.45-10.00 15 min	2.1 Designation of officers In accordance with the draft rules of procedure for the Regional Scientific and Technical Committee, participants will be invited by the Secretariat to elect a Chairperson, Vice- Chairperson and Rapporteur.
10.00-10.15 15 min	2.2 Organisation of work The Chairperson will invite the Secretariat to brief participants on the proposed organization of work, the list of documents available to the meeting and administrative arrangements for the conduct of the meeting. The meeting will be conducted face to face and online in plenary. The meeting will be conducted in English.
	3. Adoption of the meeting agenda
10.15-10.30 15 min	The Chairperson will invite participants to consider the provisional agenda and annotated agenda prepared by the Secretariat as the documents SCSSAP RSTC 1/1 and SCSSAP RSTC 1/2 (this document), propose any amendments or additional items for consideration, and adopt the agenda.
10.30-10.45	MORNING BREAK
	4. Consideration of the Terms of Reference and Rules of Procedures of the Regional Scientific and Technical Committee
10.45-11.15 30 min	The Chairperson will invite the Secretariat to introduce documents SCSSAP RSTC 1/3: Provisional Terms of Reference and SCSSAP RSTC 1/4: Provisional Rules of Procedures for the Regional Scientific and Technical Committee of the UNEP/GEF SCS SAP Project, previously circulated. The RSTC is invited to consider, amend and adopt the Terms of Reference and Rules of Procedures as outlined in this document.
	5. Review of the SCS SAP outcomes designed in the SAP and revised in the Inception Report
11.15-12.00 45 min	The Chairperson will invite the Secretariat to briefly introduce document SCSSAP RSTC 1/Inf3: Regional Implementing Report, focusing on the SCS SAP outcomes and outputs designed in the SAP and revised in the Inception Phase.
12.00-13.30	LUNCH BREAK

	6. Reports on achievements in implementing the SAP at the national level during 2008 – 2021
13.30-15.00 15 min country presentation	 The Chairperson will invite SCS SAP National Technical Focal Points from Cambodia, China, Indonesia, Philippines, Thailand and Viet Nam to present key achievement in SAP implementation between 2008-2021 based on the reports prepared in advance of the 1st RSTC meeting. Following the presentations, the members will be invited to discuss on further steps for the finalization and publication of national achievement in SAP implementation in 2008-2021. 1. Cambodia SCSSAP National Technical Focal Point 2. China SCSSAP National Technical Focal Point 3. Indonesia SCSSAP National Technical Focal Point 4. Philippines SCSSAP National Technical Focal Point 5. Thailand SCSSAP National Technical Focal Point 6. Vietnam SCSSAP National Technical Focal Point
7. Reports of the First Meetings of Regional Working Groups (RWGs) on Mangroves, Coral Reefs, Seagrass and Coastal Wetlands	
15.00-16.00 15 min presentation	 The Chairperson will invite the Chairs of the SCS SAP Regional Working Groups to report and highlight key discussions, issues and challenges including recommendations of the 1st meeting of the Regional Working Groups on Mangroves, Coral Reefs, Seagrass and Coastal Wetlands. 1. RWG Mangrove Chair 2. RWG Coral Reef Chair 3. RWG Seagrass Chair 4. RWG Wetland Chair
16.00-16.15	AFTERNOON BREAK
8. Report of the Regional Scientific and Technical Committee Members of the Fisheries Refugia Project	
16.15-17.15 10 min presentation	 The Chairperson will invite the Fisheries Refugia Project National Technical Focal Points from Cambodia, Indonesia, Malaysia, Philippines, Thailand and Viet Nam to report and highlight key achievements including issues and challenges, and recommendations for integration and collabboration. 1. Cambodia FR National Technical Focal Point 2. Indonesia FR National Technical Focal Point 3. Malaysia FR National Technical Focal Point 4. Philippines FR National Technical Focal Point 5. Thailand FR National Technical Focal Point 6. Vietnam FR National Technical Focal Point

Tuesday, 18 October 2022, 09.00 – 16.30

	9. Review of status in development and signature of the PCAs and update of SCS SAP targets at the site level designed in available PCAs
09.00-09.45 45 min	The Chairperson will invite the Secretariat to present document SCSSAP RSTC 1/6 PCA development and finalization status and updated SCS SAP targets at the site level as well as challenges in the implementation. The meeting will be requested to discuss on solutions to proceed finalization and implementation of PCAs.
	10. Plan for documentation and publication of good practices on habitat and land - based pollution
09.45-10.45 1 hour	The Chairperson will invite the Science Coordinator to introduce the document SCSSAP RSTC 1/7 Good Practices on Habitat and Land-Based Pollution, and invite the members to discuss on publication of this living document in 2022/2023 to include all past and present good practices
10.45-11.00	MORNING BREAK

	11. Next steps in implementing regional and national activities under the components 2 and 3
11.00-12.00 1 hour	The Chairperson will invite the Secretariat to present the document SCSSAP RSTC 1/8 Regional and National Activities under Components 2 and 3. The meeting will be requested to discuss the priority actions and next steps in coordinating regional and national activities under component 2 and 3.
12.00-13.30	LUNCH BREAK
	12. Initial discussion on national data required to develop the revised Transboundary Diagnosis Analysis (TDA) of the South China Sea
13.30-14.30 1 hour	The Chairperson will invite the Secretariat to introduce the document SCSSAP RSTC 1/Inf4 Transboundary Diagnostic Analysis for the South China Sea. The Chairperson will invite members to review the TDA published in 2000 and discuss on needed and available data and information which can be provided for preparation of the revised TDA of the South China Sea.
	13. Execution arrangement and work plans
14.30-15.30 1 hour	The Chairperson will invite the Secretariat to present the next steps in the RSTC towards execution of activities under the SCS SAP, including next meeting of the RSTC.
	14. Any other business
15.30-16.00 30 min	The Chairperson will invite members to consider and discuss any items of business introduced under agenda item 3.
_ 15. Closure of the Meeting	
16.00-16.30 30 min	The Chairperson will call for a formal motion to close the meeting. The Chairperson will invite a representative member of the RSTC to deliver the closing remark.

Wednesday, 19 October 2022, 08.00 – 15.00

08.00-15.00	Visit to Project Site in Thailand